Főétel

Tengeris üllő filé spárgákkal, hollandi mártással és kapros puffasztott quinoával

Hozzávalók

1

darabhoz

Hal

1

darab

tengeri süllő filé

bors

olívaolaj

Hollandi mártás

0,75

darab

tojássárgája

31,25

g

olvasztott vagy tisztított vaj

0,25

tk

citromlé

cayenne bors

Kaporolaj

0,25

csokor

friss kapor

0,25

marék

bébiparaj

25

ml

semleges ízű olaj

Spárga

2

szál

zöld spárga

2

szál

fehér spárga

eritrit

vaj

Kapros puffasztott quinoa

25

g

quinoa

szárított kapor

220 °C-os olaj a sütéshez

Kovászolt fehér spárga

hámozott fehér spárga

0,25

l

2,5%-os sóoldat

0,25

szelet

kovászos kenyér

kapor

fokhagyma

Tápanyag

(per adag)

540

kalória

29g

zsír

19g

szénhidrát

31g

fehérje

2025-07-31

szrjeborni@bianka

Megosztás:

Elkészítési idő

70p

Kalória

540

Cukor

3g

Kovászolt spárga
Tedd a spárgát tiszta üvegbe, öntsd le sóoldattal, adj hozzá fokhagymát, kaprot, kenyeret. 5–7 nap alatt szobahőmérsékleten erjed.

Kaporolaj
Turmixold az összes hozzávalót 2 percig, majd 70 °C-on melegítsd 20 percig. Szűrd le gézlapon.

Puffasztott quinoa
Főzd a quinoát 16 percig, majd szárítsd ki, és forró olajban puffaszd. Keverd el a kaporporral.

Spárgák
Blansírozd a zöld spárgát 2–3, a fehéret 5–7 percig sós, eritrites vízben. Jeges vízben hűtsd le, majd kevés vajon melegítsd újra.

Hollandi mártás
Szifonnal: Tojássárgát vízgőz fölött habosítsd, csorgasd hozzá a vajat, ízesítsd, szűrd, töltsd szifonba.

Szifon nélkül: Habverővel vízgőz fölött emulgeáld és főzd krémesre.

Hal
Bőrét kissé irdald be. Forró serpenyőben süsd először bőrös oldalával lefelé 3–4 percig, majd fordítsd meg röviden.

Tálalás: A tányér közepére felváltva jöhet a zöld és fehér spárga. Erre kerül a süllőfilé, tetejére puffasztott quinoa. Mellé hollandi mártás, kaporporral megszórva. Pár csepp kaporolajjal és friss kapor- ral vagy édeskömény-zölddel díszítsd.