Főétel

Tavi szaibling, haltejes ravioli, halászlé mártás 

Hozzávalók

1

darabhoz

Ravioli tészta

18,75

g

búzadara

18,75

g

teljes kiőrlésű liszt

0,75

darab

tojássárgája

0,125

darab

egész tojás

0,25

ek

olívaolaj

5

g

víz

Tavi szaibling

150

g

tavi szaibling

olaj

Sült bébirépa

3

darab

bébirépa

olívaolaj

fokhagymapor

bors

Halmártás

100

g

ponty filé

100

g

víz

10

g

fehérbor

0,25

fej

hagyma

0,25

darab

paradicsom

0,75

gerezd

fokhagyma

0,5

ek

pirospaprika

Haltejes ravioli töltelék

0,25

fej

vöröshagyma

20

g

haltej

10

g

tejszín

10

g

rögös túró

1

ek

fehérbor

0,75

gerezd

fokhagyma

0,125

darab

citrom héja és leve

kis csokor

petrezselyem vagy kapor

bors

Tálaláshoz

salotta

hegyes erős paprika

tejföl

petrezselyem

Tápanyag

(per adag)

410

kalória

26g

zsír

18g

szénhidrát

35g

fehérje

2025-11-15

social@civilut

Megosztás:

Elkészítési idő

60p

Kalória

410

Cukor

4g

A szaibling filét bőrrel lefelé helyezzük a vágódeszkára, majd a farok felől egyetlen határozott mozdulattal leválasztjuk a bőrt. Törekedjünk arra, hogy minél kevesebb hús maradjon rajta. A filéket közepes lángon, előmelegített serpenyőben, először a bőrös oldalon kb. 2 percig, majd a másik oldalon 1 percig pirítjuk. A bőrt kevés olajban néhány másodperc alatt ropogósra sütjük, majd papírtörlőn lecsepegtetjük. Ha szeretnénk, a bőrt sütés előtt 50-60 °C-os sütőben 2-3 óra alatt teljesen kiszáríthatjuk a még tökéletesebb állagért. 

A ravioli tésztához a liszteket összekeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, az olívaolajat és a vizet, majd egynemű tésztává dolgozzuk. Légmentesen, fóliába csomagolva minimum egy órát pihen- tetjük a hűtőben, de akár egész éjszakán át is lehet. A pihentetett tésztát feldaraboljuk, kb. 1,2 mm vastagságúra nyújtjuk, majd 7 cm átmérőjű korongokat szaggatunk. Mindegyik korong közepére körülbelül 15 g tölteléket helyezünk. A széleket ujjbeggyel vagy ecsettel nedvesítjük, majd egy másik korongot ráhelyezünk, és a peremeket gondosan lenyomkodjuk. Lobogó, sós vízben 5-6 perc alatt főzzük készre. 

A haltejes ravioli töltelékhez a hagymát apróra vágjuk, kevés olajon aranybarnára pirítjuk, majd felöntjük a fehérborral, és addig pároljuk, míg majdnem teljesen elpárolog. Hozzáadjuk az apróra vágott haltejet, készre pirítjuk, majd belekeverjük a tejszínt és a túrót. Belereszeljük a fokhagymát, összedolgozzuk a friss petrezselyemmel, a citrom héjával és levével, majd sóval és borssal ízesítjük, és hűlni hagyjuk. 

A halmártáshoz a feldarabolt halat a vízzel, borral és egy evőkanál pirospaprikával főzzük, majd további 20 percig főzzük, és átpasszírozzuk. Egy másik edényben kevés olajon lepirítjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és a reszelt fokhagymát, majd belekeverjük a második adag pirospaprikát. Felöntjük az áttört lével, rövid főzés után botmixerrel krémesre dolgozzuk. Szükség esetén további forralással sűrítjük, majd sóval és borssal igazítjuk az ízét. 

A bébirépákat olajjal bekenjük, fűszerezzük, és 160 °C-os sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. 

Tálalás: 

A szaibling szeleteket, a haltejes raviolit és a sült bébirépát a halmártással kínáljuk, salottával, hegyes erős paprikával, paprikával, tejföllel és friss petrezselyemmel díszítve.