Főétel

Ünnepi lazac aszalt paradicsomos tejszínes szószban

Hozzávalók

1

darabhoz

Ünnepli lazac

15

dkg

lazacfilé

3,75

dkg

aszalt paradicsom

0,25

ek.

sűrített paradicsom

10

dkg

hámozott darabolt paradicsom (konzerv)

7,5

dl

10%-os főzőtejszín

0,25

fej

vöröshagyma

0,5

gerezd

fokhagyma

frissen őrölt bors

0,25

csokor

bazsalikom

0,75

ek.

olívaolaj

Tápanyag

(per adag)

420

kalória

30g

zsír

10g

szénhidrát

35g

fehérje

2025-07-02

szrjeborni@bianka

Megosztás:

Elkészítési idő

45p

Kalória

420

Cukor

5g

A finomra vágott vöröshagymát dinszteljük puhára 2 evőkanál olívaolajon, majd adjuk hozzá a darabolt, vágott paradicsomot, és a vékonyra csíkozott aszalt paradicsomot.

Főzzük 10 percet takaréklángon forralva a szószt, majd öntsük fel a tejszínnel, adjuk hozzá az 1 evőkanál sűrített paradicsomot. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítsük, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, takaréklángon kb. 15 perc alatt főzzük össze a ragut. A végén keverjük el benne az aprított bazsalikomot.

A lepikkelyezett lazacszeleteket, helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, enyhén sózzuk, borsozzuk, csepegtessük meg olívaolajjal, és 230 fokra előmelegített sütőben süssük készre 15 perc alatt.

Tálaljuk a mártással.

A mártást elkészíthetjük korábban, a lazac sütését azonban próbáljuk közvetlenül a tálalás előttre időzíteni. A halat készítsük elő, tepsiben, fóliával fedve tegyük a hűtőszekrénybe, és tegyük be gyorsan az előmelegített sütőbe, mielőtt a levest kezdjük tálalni.