A finomra vágott vöröshagymát dinszteljük puhára 2 evőkanál olívaolajon, majd adjuk hozzá a darabolt, vágott paradicsomot, és a vékonyra csíkozott aszalt paradicsomot.
Főzzük 10 percet takaréklángon forralva a szószt, majd öntsük fel a tejszínnel, adjuk hozzá az 1 evőkanál sűrített paradicsomot. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítsük, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, takaréklángon kb. 15 perc alatt főzzük össze a ragut. A végén keverjük el benne az aprított bazsalikomot.
A lepikkelyezett lazacszeleteket, helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, enyhén sózzuk, borsozzuk, csepegtessük meg olívaolajjal, és 230 fokra előmelegített sütőben süssük készre 15 perc alatt.
Tálaljuk a mártással.
A mártást elkészíthetjük korábban, a lazac sütését azonban próbáljuk közvetlenül a tálalás előttre időzíteni. A halat készítsük elő, tepsiben, fóliával fedve tegyük a hűtőszekrénybe, és tegyük be gyorsan az előmelegített sütőbe, mielőtt a levest kezdjük tálalni.