Desszert

Kókusz-eper choux

Hozzávalók

1

darabhoz

Choux tészta

7,5

g

szójatej

2,5

g

szőlőmagolaj

0,07

g

0,14

g

eritrit

5,14

g

teljes kiőrlésű búzaliszt

0,14

darab

egész tojás

Kókusz Chantilly

7,14

g

kókusztej

17,14

g

cukormentes fehér csokoládé

14,28

g

kókuszkrém

0,035

rúd

vanília

Pastry krém

35,71

g

kókusztej

7,14

g

eritrit

0,28

g

konjac liszt

7,14

g

egész tojás

2,8

g

kókuszzsír

Eperlekvár

14,28

g

eperpüré

1,428

g

citromnád

1,428

g

eritrit

0,28

g

pektin

Craquelin

1,78

g

eritrit

1,64

g

teljes kiőrlésű búzaliszt

1,42

g

vaj

Tápanyag

(per adag)

294

kalória

26g

zsír

24.8g

szénhidrát

4g

fehérje

2025-07-03

szrjeborni@bianka

Megosztás:

Elkészítési idő

90p

Kalória

294

Cukor

3g

Choux tészta:
A szójatejet, olajat, sót, eritritet (választható más édesítőszer is) egy széles gyorsforralóba, edénybe mérjük. Lisztet leszitáljuk. Tojást egy keskeny, magas falú pohárban botmixerrel összemixeljük. Nem habosítjuk.

A gyorsforralót felrakjuk a tűzhelyre és forralásig melegítjük (90-100 °C fok) az alapot. Lehúzzuk a tűzről, egy mozdulattal hozzáöntjük a lisztet és csomó- mentesre keverjük. Amikor sikerült eldolgoznunk a csomókat, visszatesszük a gyorsforralónkat a tűzhelyre és nem túl magas fokozaton reszteljük (spatulával a forró edény alján mozgatjuk az alapot) az egyvelegünket, amíg egy tésztaként el nem válik az edény aljától, körülbelül 3 percet vesz igénybe. Az edény aljára rátapad és megpirul a lisztes massza.

Amikor befejezzük a resztelést, átborítjuk az alapunkat egy keverőtálba. Egy asztali robotgép ebben az esetben is segítségünkre lehet, amennyiben nincs, kézi géppel is elvégezhetjük ezt a folyamatot. Krémkeverő fejjel, alacsony fokozaton folyamatosan mozgatjuk a tésztát, amíg ki nem hűl körülbelül 50 °C fokosra, langyosra.

Ezután apránként hozzáadagoljuk a tojást, egyszerre mindig annyit, amennyit felvesz.

Végeredményként egy nem túl lágy, fényes masszát kell, hogy kapjunk. Resztelésünktől is függ, hogy szükséges-e az összes tojás vagy esetleg nagyobb mennyiséget felvesz a tészta, mint amennyit kimértünk. Egy órát pihentetjük hűtőben, majd habzsákból körülbelül 4 cm átmérőjű félgömböket nyomunk belőle, és a tetejére helyezzük a fagyos craquelint. 175 °C fokon 15, majd 160 °C fokon 20 percig tovább sütjük. A sütő ajtaját kinyitni tilos.

Craquelin:
Minden alapanyagot kézzel összedolgozunk, két papír között kinyújtjuk 1,5-2 mm vastagságúra. Lefagyasztjuk, majd 5 cm-es korongokat szúrunk belőlük.

Pastry krém:
A kókuszzsír kivételével minden alapanyagot egy gyorsforralóba mérünk és folyamatos keverés mellett elkezdjük főzni. Forralástól számítva 1 percig főzzük, majd lehúzzuk a tűzhelyről. Fóliával letakarjuk, úgy, hogy a fólia érintkezzen a krémmel. Amikor langyosra kihűlt (körülbelül 40 °C fok) botmixerrel belemixeljük a kókuszzsírt a krémbe. Érintőfóliával hűtőbe rakjuk.

Eperlekvár:
A citromnádat 1 cm-es darabokra vágjuk és megtörjük. Beleöntjük az eperpürébe és felforraljuk. Körbefóliázzuk az edényt és 30 percig pihentetjük. Az eritritet és a pektint összeke- verjük, a pürét leszűrjük és újra elkezdjük melegíteni. A szárazanyagot folyamatos keverés közben hozzáadagoljuk, majd forralástól számítva 2 percet főzzük.

Kókusz Chantily:
A kókusztejet felmelegítjük és összemixeljük a csokival. A kókuszkrémet hozzáönt- jük és botmixerrel eldolgozzuk. Minimum 8 órát pihentetjük.

Összeállítás:
Levágjuk a choux tetejét, beletöltjük a pastry krémet majd az eperlekvárt, a tetejére nyomjuk az előzőleg kihabosított kókusz chantillyt. Díszíthetjük eperrel vagy akár féloldalasan ráhelyezhetjük a levágott kalapot is.