Főétel

Saláta

Húsvéti „cézár-saláta”

Hozzávalók

1

darabhoz

Hús

150

g

csirkemell

Saláta

62,5

g

római saláta

37,5

g

koktélparadicsom

30

g

piros retek

30

g

újhagyma

27,5

g

petrezselyem

Majonéz

37,5

g

füstölt-főtt tarja

0,75

darab

tojás (L-es méret)

0,75

dl

szőlőmag olaj

0,625

gerezd

fokhagyma

0,25

ek.

dijoni mustár

0,5

ek.

magos dijoni mustár

37,5

g

aszalt paradicsom

15

g

kapribogyó és leve

12,5

g

parmezán

bors

petrezselyem szára

Ropogós

37,5

g

parmezán

50

g

csirkebőr (opcionális)

Tápanyag

(per adag)

390

kalória

33g

zsír

4.25g

szénhidrát

18g

fehérje

2025-07-03

szrjeborni@bianka

Megosztás:

Elkészítési idő

40p

Kalória

390

Cukor

4g

Készítsük elő a húst. Vágjuk le a nem kívánatos részeket és igyekezzünk egyforma vasta- gra formázni a melleket (ha kell egy klopfolóval óvatosan dolgozhatunk rajta, de nem kell laposra verni, csak hogy egyforma vastag legyen). Félretesszük és hagyjuk szobahőmérsékleten sütésig.

Süssük meg a ropogósokat. A parmezánt lereszeljük majd két sütőpapír és két tepsi között 180 °C fokon kb. 10 perc alatt süssük ropogósra majd tegyük félre egy papírtörlőre. A csirkebőrt serpenyőben olaj nélkül süssük meg – tegyünk a tetejére egy kisebb lábast amivel lenyomjuk hogy ne pöndörödjön fel ( de összevághatjuk és kisüthetjük tepertőnek is). Amikor kész, sózzuk és ezt is tegyük félre papírtörlőn.

Ezután összekészítjük a salátát. Megmossuk a zöldségeket és levágjuk a nem kívánatos részeket. A salátát kb. 1 centiméteres csíkokra vágjuk. A koktélparadicsomokat negyedel- jük. A piros retket szeletelővel (vagy késsel) vékony szeletekre vágjuk, majd hideg (jeges) vízben félretesszük. Az újhagymát kicsit eldöntve vékony szeletekre vágjuk, majd hideg vízzel többször átmossuk, hagyjuk alaposan lecsöpögni. A petrezselyem leveleit lecsip- kedjük. Leszűrjük a retket és hagyjuk lecsöpögni. Végül mindezt összerakjuk egy tálba és félretesszük.

Elkészítjük a majonézt. Apróra vágjuk a füstölt tarját, az aszalt paradicsomot, a kapribogy- ót és végül a petrezselyem szárát. Szétválasztunk 3 darab tojást (a fehérjére nem lesz szükség, ezt tegyük félre, sok minden máshoz használható). A sárgájához adunk 1 evőkanál dijoni mustárt és alaposan elkeverjük egy francia habverővel (sima habverő is jó, de egy fakanál is megteszi). Folyamatos kevergetés mellett először egy pár csepp olajat adunk csak a majonézhez, hogy elinduljon az emulzió, ezután már lehetünk valamivel bátrabbak. Ha kész a majonéz, hozzáadjuk a magos mustárt és az összevágott keveréket. Belereszeljük a parmezánt és a fokhagymát. Alaposan borsozzuk és sózzuk kicsit, ha szükséges. Használatig fedjük le a tetejét frissen tartó fóliával.

Megsütjük a húst. Felmelegítjük a serpenyőt, hozzáadunk egy kis olajat, majd azt is hagyjuk felmelegedni. A húst sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a szeleteket a serpenyőbe (ha kell inkább több körben). Majd hagyjuk pirulni (ne piszkáljuk). Igyekezzünk egyszer fordítani a húst csak a serpenyőben. Ha van rá módunk, használjunk maghőmérőt és vegyük ki a húst 68 °C fok környékén (ez kb. oldalanként 2-3 perc). Tegyük félre egy tányérra, fedjük le alufóliával és hagyjuk pihenni kb. 5 percet, amíg eléri a 71 °C fokot és a rostok ellazulnak.

Óvatosan keverjük össze a salátát a majonézzel, tegyük egy tányérba. Törjük rá a ropogósokat, majd szeleteljük fel a csirkemellet és tegyük a saláta mellé.