Először készítsük el a savanyított hagymát és retket. Ehhez szeleteljük vékonyra őket, majd mossuk át a szeleteket legalább háromszor jéghideg vízzel. Nem fontos teljesen lecsöpögetni őket. Sózzuk meg a szeleteket, majd öntsük rá az ecetet, ezután keverjük össze alaposan, de óvatosan!
Állítsuk be a sütőt 180 °C fokra. Süssük meg a vöröshagymákat héjastul kb. 30-45 perc alatt. Ha kicsit kihűltek, pucoljuk meg őket óvatosan, hogy egyben maradjanak, majd vágjuk félbe horizontálisan (ezt a vágott felét kell majd megpirítanunk később). Keverjük ki a pácot is a szójaszószból és a magos mustárból.
Sózzuk be a halfiléket, azután hagyjuk állni pár percet (ez vékony filénél, mint a durbincs, maximum 5 perc, vastagabbnál valamivel több). Ezt követően mossuk le és papírtörlőn vagy konyharuhán szárítsuk meg – így sütés előtt már nem kell sózni és a hús is sokkal feszesebb lesz.
Pucoljuk meg a paszternákot és vágjuk kb. 1⁄2 cm vastag karikákra. Dobjuk bele forrásban lévő sós vízbe. Mikor közepesen puha, vegyünk ki belőle fejenként 3-5 karikát, ezeket tegyük egyből hideg vízbe, majd ha lehűltek, tegyük félre. A maradékot főzzük puhára, szűrjük le, és a vajjal alaposan turmixoljuk le pürének (tegyük egy kis lábasba, így könnyen újramel- egíthető később, amíg a többi dolgot is elkészítjük).
A mártáshoz kevés olajon (vagy a füstölt szalonnán) pirítsuk enyhén meg a reszelt fokhagymát, öntsük hozzá a tejszínt (vagy kókusztejet) és forraljuk kicsit össze. Adjuk hozzá a wasabit, majd keverjük el. Tegyük egy robotgépbe, adjuk hozzá az összevágott medvehagymát és turmixol- juk erősen addig, amíg a medvehagyma teljesen szétesik és egy homogén szép, zöld mártást kapunk (ez beletelhet néhány percbe). Pucoljuk meg, majd vágjuk félbe az újhagymákat.
Vegyünk elő két darab serpenyőt, amelyekbe kevés olajat teszünk és melegítsük fel őket. Az egyikben süssük meg a halat bőrös oldalával lefelé, amíg az ropogósra pirul (segít, ha kicsit lesúlyozzuk az első fél percben), a másik oldalát csak maximum fél percig kell sütni.
Egy percet hagyjuk pihenni sütés után a halat. A másikban pirítsuk meg a félretett paszternák korongokat, az újhagymákat és a vöröshagymák vágott felületét. A vöröshagymákat tegyük félre és öntsük rá a pácot, majd óvatosan keverjük össze, hogy ne essenek szét.
Vegyük ki a szeletelt retkeket a lilahagymából, majd adjuk a hagymákhoz a finomra vágott petrezselymet és keverjük el. A tálaláshoz tegyünk a tányérra pár kanál pürét elosztva, majd a réseket töltsük ki a savanyított, sült és pácolt hagymákkal, a paszternákkorongok- kal, és a retekkarikákkal. Tegyük mellé a halat és öntsünk mellé a mártásból.