A pisztráng filéket megtisztítjuk, eltávolítjuk a bőrt, és ellenőrizzük, hogy ne maradjon szálka. Sózzuk, majd az olívaolajjal, citromlével és reszelt citromhéjjal készített emulzióval leöntjük a filéket, és hidegen marináljuk 8-10 percig. Tálalás előtt csíkokra vágjuk és feltekerjük.
Az édeskömény püréhez a hagymát vékonyan felszeleteljük, majd kevés vajon megpároljuk. Hozzáadjuk az édesköményt, és lassú tűzön puhára pároljuk. Felöntjük a tejszínnel, összeforraljuk, sózzuk, borsozzuk, majd turmixoljuk, miközben a hideg vajat apránként hozzáadjuk. Szűrjük, hogy sima, krémes állagot kapjunk.
A polip chipshez az összes hozzávalót összekeverjük, szilikon formába simítjuk, és 130 °C-on 10 perc alatt készre sütjük. Ha nincs szilikon forma, zsírpapírra kenve is süthetjük ropogós elemként.
A bazsalikom olajhoz a leveleket röviden forrásban lévő vízbe mártjuk, majd jeges vízbe tesszük. Leszárítjuk, turmixoljuk a szőlőmagolajjal, majd finomra szűrjük.
Tálaláskor a marinált pisztrángot az édeskömény pürével körítjük, opcionálisan polip chipsszel díszítjük, és meglocsoljuk a bazsalikom olajjal.