Desszert

Kókuszos creme brulee, gyömbéres citrusos raguval és kókuszos keksszel 

Hozzávalók

1

darabhoz

Creme Brulee

60

g

kókusztejszín

33,3

g

kókusztej

1,67

rúd

vanília magjai

1,67

darab

citrom reszelt héja

28

g

tojássárgája

10

g

nyírfacukor

Kókuszos keksz

9,167

g

liszt

1,67

g

kókuszreszelék

0,083

g

5

g

porított eritrit

3,33

g

vegán vaj

1,67

g

olaj

2,5

g

tojásfehérje

fűszerek ízlés szerint

Citrusos-gyömbéres ragu

0,33

darab

narancs

0,167

darab

citrom

0,167

darab

lime

10

g

friss mangó hús

1

g

gyömbér

0,4167

g

pektin

0,4167

g

nyírfacukor

fűszerek ízlés szerint

Tápanyag

(per adag)

320

kalória

26g

zsír

15g

szénhidrát

6g

fehérje

2025-11-15

social@civilut

Megosztás:

Elkészítési idő

65p

Kalória

320

Cukor

5g

A Creme Brulee-hez a sütőt 150 °C-ra előmelegítjük, és egy lábosban vizet forralunk. A tojássárgáját a nyírfacukorral elkeverjük. A kókusztejszínt és kókusztejet a vaníliával és citromhéjjal felforraljuk, majd folyamatos keverés mellett a tojássárgájás keverékhez öntjük. A masszát elosztjuk a ramekin formákban, melyeket egy magas falú tepsibe helyezünk. Óvatosan annyi forró vizet öntünk köré, hogy a formák háromnegyedéig érjen. A vízfürdőben lévő desszerteket kb. 25 percig sütjük, vagy amíg a maghő eléri a 78-80 °C-ot. 

A citrusos-gyömbéres raguhoz a citrusok héját eltávolítjuk, majd a cikkeket kivágjuk. A középső hártyás részből szűrőn át facsarjuk a levet, és bele- reszeljük a gyömbért. A mangót kb. 0,5×0,5 cm-es kockákra vágjuk. A pektint a nyírfacukorral elkeverjük, és fűszerekkel ízesítjük. A citruslét lassan melegítjük, majd hozzáadjuk a pektines keveréket, felforraljuk, és hozzákeverjük a citrusfilé darabokat, ismét felforraljuk. A tűzhelyről levéve hozzáadjuk a mangókockákat. Az állag folyós lesz, de lehűlés után kellemesen zselésedik. 

A kókuszos kekszhez a száraz hozzávalókat elkeverjük, a vajat elmor- zsoljuk benne, majd hozzáadjuk az olajat és a tojásfehérjét. Gyors mozdu- latokkal tésztává gyúrjuk, kb. 3-4 mm vastagra nyújtjuk sütőpapírok között, és tetszőleges formákat szúrunk. 155–160 °C-ra előmelegített sütőben 8-12 perc alatt aranybarnára sütjük. 

Tálaláskor a Creme Brulee-t a citrusos-gyömbéres raguval és a kókuszos keksszel kínáljuk.