Főétel

Hajdinával töltött káposzta, kakukkfüves sertésszűz 

Hozzávalók

1

darabhoz

Hajdinával töltött káposzta

50

g

hajdina

0,25

nagy fej

shalotta hagyma

0,25

ek

füstölt, őrölt pirospaprika

0,5

ek

repceolaj

1,25

dl

húsleves

bors

1

ek

vaj

0,5

cikk

fokhagyma

Kakukkfüves sertés szűz

0,75

darab

sertés szűz

0,25

csokor

kakukkfű

0,5

ek

repceolaj

Fermentált csúcsos káposzta (savanyú káposzta)

0,25

darab

csúcsos káposzta

0,25

dl

víz

5

g

tengeri só

0,25

kis csokor

kapor

0,25

nagy fej

kelkáposzta

0,25

késhegyni

szódabikarbóna

eritrit

jeges víz

Puffasztott hajdina

5

dkg

hajdina (szárítva)

0,25

l

víz

pici

0,25

l

finomított repceolaj

Tálaláshoz

12%-os tejföl

füstölt pirospaprika

Tápanyag

(per adag)

420

kalória

21g

zsír

28g

szénhidrát

30g

fehérje

2025-11-15

social@civilut

Megosztás:

Elkészítési idő

70p

Kalória

420

Cukor

6g

A hajdinakásához a repceolajon lepirítjuk a finomra vágott hagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, és elkeverjük, hogy kioldja a színét. Kevés húslevessel felöntjük, majd hozzáadjuk a hajdinát. Sózzuk, borsozzuk, és időközben a főzőlevét pótoljuk, ahogy a rizottót készítjük. Kb. 14 percig főzzük, amíg a hajdina megpuhul, majd fedő alatt pihen- tetjük, hogy beszívja az összes szaftot. Tálalás előtt összekeverjük a finomra vágott savanyú káposztával, kevés vajjal és annyi alaplével, hogy kása állagot kapjunk, majd betöltjük a kelkáposzta levelekbe, félbehajtott „ravioli” formában. 

A fermentált csúcsos káposztához a vízből és sóból 2%-os sóoldatot készítünk, felforraljuk és kihűtjük. A káposztát felcikkezzük, vákumzacskóba tesszük, ráöntjük a sóoldatot, majd szoba hőmérsékleten érleljük 3–4 napig. A kaprot eltávolítjuk, és a kész savanyú káposztát hűtőben tároljuk felhasználásig. 

A forrázott kelkáposzta leveleket a sós, eritrites, szódabikarbónás vízben blanchírozzuk, majd jeges vízben hűtjük, és kerek formára szúrjuk. 

A puffasztott hajdinához a hajdinát forrásban lévő vízben 16 percig főzzük, majd 4 percig pihenni hagyjuk a főzővízben. Leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, szárítjuk, majd forró olajban pár másodperc alatt kipuffasztjuk. Sózzuk, és tálalásnál a töltött káposzták tetejére szórjuk. 

A sertés szüzeket hártyázzuk, fejüket-farkukat eltávolítjuk, és egyenletes vastagságúra formázzuk. A kakukkfüvet finomra vágjuk, majd az olajjal bedörzsöljük a szüzeket, és forró serpenyőben körbepirítjuk. 180 °C-os sütőben rövid ideig sütjük, majd pihentetjük, ezt a folyamatot ismételjük, amíg a hús szaftos, rózsaszín belsőt kap. Tálalás előtt újra pirítjuk és a pihentetés során keletkezett szafttal glasszírozzuk. 

Tálalás:

Tálaláskor a töltött káposztát szeletelt sertésszüzet, puffasztott hajdinával és tejföllel vagy joghurttal kínáljuk, füstölt pirospaprikával megszórva.