Az avocado raguhoz megtisztítunk 2 db avocado-t és a többi hozzávalóval együtt krémmé turmixoljuk. Ha szükséges, botmixert is használhatunk. A krémet átpasszírozzuk egy szitán, majd keverőtálba tesszük. A maradék 2 db avocado-t kockázzuk, és a krémhez forgatjuk. Tálalásig fóliával lefedve tartjuk, hogy ne barnuljon meg.
A quinoát háromszoros mennyiségű, sós forró vízben 16 percig főzzük, majd 4 percig a főzővízében hagyjuk állni. Leszűrjük és hideg vízzel átöblítjük, hogy pergős legyen. A kápia paprikát kockázzuk, előzőleg a bőrét leégetve. Összekeverjük a quinoával, majd a citrusos vinaigrette-tel hagyjuk marinálódni, hogy az ízek összeérjenek.
A céklákat alufóliába csomagolva 180 °C-os sütőben kb. egy órán át sütjük, amíg megpuhulnak. Hagyjuk kihűlni, majd tetszőleges formákra vágjuk, és bepácoljuk a citrus vinaigrette-tel.
A mézes pekándióhoz a mézből és eritritből cukorszirupot készítünk, majd ebbe főzzük a pekándiót 20 percig. Ezután leszűrjük, szárazra töröljük, majd repce- olajban aranybarnára és ropogósra sütjük. Egészben vagy összetörve a saláta tetejére szórjuk.
A salátát a citrus vinaigrette-tel összeforgatjuk tálalás előtt, majd a tányérra halmozzuk. A quinoás salátát és az avocado ragut tálaláskor a saláta mellé rendezzük, a sült céklával és a ropogós pekándióval díszítve.