Főétel

Lazacfilé zöldborsó-pürével, karalábé-zöldborsó raguval és zsályaolajjal

Hozzávalók

1

darabhoz

Lazac

1

darab

lazacfilé

frissen őrölt bors

0,5

ek

szőlőmagolaj

Zöldborsó-püré

75

g

zöldborsó

0,25

ek

olívaolaj

0,25

tk

citromlé

fehérbors

friss menta

Karalábémártás

karalábéból kivájt belső rész

50

ml

zöldségalaplé

0,25

ek

extraszűz olívaolaj

fehérbors

csipet

szerecsendió

Karalábé-zöldborsó ragu

0,5

db

közepes karalábé

37,5

g

zöldborsó

0,5

darab

salotta hagyma

édesítőszer

fehérbors

0,25

ek

olívaolaj

25

ml

karalábémártás

Zsályaolaj

0,25

csokor

friss zsálya

0,25

marék

bébiparaj

25

ml

semleges olaj

csipet

Sült zsályalevelek

3

darab

friss zsályalevél

bő szőlőmagolaj

Tápanyag

(per adag)

515

kalória

34g

zsír

23g

szénhidrát

36g

fehérje

2025-07-31

social@civilut

Megosztás:

Elkészítési idő

60p

Kalória

515

Cukor

7g

A karalábét meghámozzuk, golyóvájóval gömböket formázunk, majd sós, édesítőszeres forró vízben 2-3 percig blansírozzuk, és jeges vízbe tesszük. A kivágott belsőt apróra vágjuk, főzzük zöldségalaplében vagy vízben, majd botmixerrel pürésítjük. Sóval, fehérborssal, szerecsendióval és olívaolajjal sima mártássá keverjük.

A zöldborsót 2 percig blansírozzuk, jeges vízbe tesszük, leszűrjük, majd olívao- lajjal, citromlével, sóval, borssal és opcionálisan mentával vagy petrezselyemmel pürésítjük.

A salottát apróra vágjuk, 20 másodpercig forrázzuk, majd jeges vízbe tesszük. Olívaolajon megpároljuk, hozzáadjuk a karalábégolyókat és a zöldborsót, sózzuk, borsozzuk, majd a karalábémártással puhára főzzük, szaftos ragut készítünk.

A lazacot sózzuk, borsozzuk, majd forró szőlőmagolajon az egyik oldalán 3–4 percig, a másikon 1–2 percig sütjük.

A zsályát és bébiparajt durvára vágjuk, olajjal és sóval botmixerrel turmixoljuk, amíg élénkzöld, sűrű olajat kapunk. Ezt 70 °C-on 20 percig hőkezeljük, majd finoman átszűrjük.

A zsályaleveleket 160 °C-os szőlőmagolajban 10–15 másodperc alatt ropogósra sütjük, majd papírtörlőre szedjük.

Tálalás:

A tányérra kanállal formázott adag zöldborsó-pürét helyezünk, mellé kerül a karalábé-zöldborsó ragu, tetejére a sült lazacfilé, amit ropogós zsályalevelekkel díszítünk. Végül az egészet meglocsoljuk az élénkzöld zsályaolajjal.