A karalábét meghámozzuk, golyóvájóval gömböket formázunk, majd sós, édesítőszeres forró vízben 2-3 percig blansírozzuk, és jeges vízbe tesszük. A kivágott belsőt apróra vágjuk, főzzük zöldségalaplében vagy vízben, majd botmixerrel pürésítjük. Sóval, fehérborssal, szerecsendióval és olívaolajjal sima mártássá keverjük.
A zöldborsót 2 percig blansírozzuk, jeges vízbe tesszük, leszűrjük, majd olívao- lajjal, citromlével, sóval, borssal és opcionálisan mentával vagy petrezselyemmel pürésítjük.
A salottát apróra vágjuk, 20 másodpercig forrázzuk, majd jeges vízbe tesszük. Olívaolajon megpároljuk, hozzáadjuk a karalábégolyókat és a zöldborsót, sózzuk, borsozzuk, majd a karalábémártással puhára főzzük, szaftos ragut készítünk.
A lazacot sózzuk, borsozzuk, majd forró szőlőmagolajon az egyik oldalán 3–4 percig, a másikon 1–2 percig sütjük.
A zsályát és bébiparajt durvára vágjuk, olajjal és sóval botmixerrel turmixoljuk, amíg élénkzöld, sűrű olajat kapunk. Ezt 70 °C-on 20 percig hőkezeljük, majd finoman átszűrjük.
A zsályaleveleket 160 °C-os szőlőmagolajban 10–15 másodperc alatt ropogósra sütjük, majd papírtörlőre szedjük.
Tálalás:
A tányérra kanállal formázott adag zöldborsó-pürét helyezünk, mellé kerül a karalábé-zöldborsó ragu, tetejére a sült lazacfilé, amit ropogós zsályalevelekkel díszítünk. Végül az egészet meglocsoljuk az élénkzöld zsályaolajjal.