Desszert

Rákóczi túrós

Hozzávalók

1

darabhoz

Vegán vaj

25

g

kókuszolaj

7,5

g

kókuszkrém

2,5

g

szójatej

0,375

g

szójalecitin

0,125

g

Lekvár

100

g

sárgabarackpüré

2,5

g

kakukkfű

10

g

xilit

2

g

pektin

Sable

10

g

tojássárgája

6,25

g

xilit

12,5

g

vegán vaj

7,5

g

barna rizsliszt

7,5

g

mandulaliszt

0,5

g

útifű maghéj liszt

0,25

g

0,25

darab

lime héja

Túrótölteték

95

g

túró

50

g

tejföl (vegán tejföl)

11,25

g

citromlé

0,5

darab

tojássárgája

17,5

g

xilit

0,125

rúd

vanília

0,25

darab

lime héja

10

g

zabpehely (zabpehelylisztre cserélhető)

Meringue

25

g

tojásfehérje

0,25

g

citromsav

37,5

g

xilit

15

g

citromlé

Tápanyag

(per adag)

242

kalória

17g

zsír

10.6g

szénhidrát

7g

fehérje

2025-07-03

szrjeborni@bianka

Megosztás:

Elkészítési idő

210p

Kalória

242

Cukor

5g

Vegán vaj:
Minden alapanyagot egy keskeny, magas falú pohárba, edénybe mérünk és alaposan, körülbelül 3 percen keresztül botmixerrel összedolgozzuk. Majd egy tárolódobozba vagy esetleg szilikonformába töltjük. Hűtőbe tesszük, 2 órát pihentjük.

Sable:
A szárazanyagot átszitálva egybemérjük és összekeverjük. A tojássárgáját a xilittel, kézi habverővel kihabosítjuk. Az olvasztott (de nem forró) vegán vajat hozzákeverjük, még mindig kézi habverővel dolgozunk. Amikor alaposan eldolgoztuk a vajat, hozzáadagoljuk a szárazanyagot. Ezt a folyamatot végezhetjük konyhai robotgéppel is, viszont spatula segítségével kézzel is elkeverhetjük. Fóliába csomagolva, hűtőben minimum 1 órát pihentetjük. 15 x 15 cm-es négyzetet nyújtunk a tésztából és 170 °C fokon 10 perces elősütést végzünk. Nem szabad barnára sülnie, mert a túrótöltelékkel tovább fogjuk sütni.

Lekvár:
A sárgabarackpürét és a kakukkfüvet forráspontig felmelegítjük, majd légmentesen körbefóliázzuk. Így készítünk meleg infúziót. 30 percig szobahőn pihentetjük. A 30 perc eltelte után átszűrjük a pürét. A xilitet és a pektint összekeverjük. Az átszűrt pürét újra elkezdjük melegíteni és folyamatos keverés mellett a szárazanyagot hozzáadagoljuk. Kenhető, de nem túl folyós lekvárt készítünk belőle.

Túrótöltelék:
Minden hozzávalót egybemérünk. Amennyiben van otthon Thermomixünk, alaposan összemixeljük. Botmixerrel is dolgozhatunk. Az sem problém, ha nincs egyik gép sem a háznál, a túrót villával vagy akár szűrőn is átpasszírozhatjuk és a többi hozzávalóval összekeverjük.

Összeállítás:
15×15 cm-es kerettel vagy tepsivel dolgozunk tovább. A kihűlt sable-t megkenjük egyenletesen a lekvárral. (A lekvárból hagyunk egy keveset a díszítéshez.) Majd ráöntjük a túrótölteléket, 160 °C fokon 30 percig sütjük. Kivesszük és hagyjuk kihűlni.

Meringue:
Ez az anyaghányad nagyobb mennyiségű Rákóczi díszítésére elég, viszont minimum ennyi tojásfehérjével tudunk biztonságosan dolgozni. A tojásfehérjét és a citromsavat egy keverőtálba mérjük. Amennyiben van otthon asztali robotgép, segítségünkre válhat. A xilitet a citromlével egy gyorsforralóba, edénybe mérjük. Amikor elérte a 110 °C fokot, elindítjuk a habverőt alacsony fokozaton. 118 °C foknál lassan hozzácsorgatjuk a félig felvert tojásfehérjénkhez a „cukorszirupunkatˮ, majd kihűlésig/kézmelegig (amikor már szép tartása van a habunknak), közepes fokozaton habosítjuk. Amennyi- ben van otthon habcsövünk, érdemes használni. Habzsákba töltjük és feldíszítjük vele a Rákóczi túrósunkat. Továbbiakban barackle- kvárral és zöld friss csírákkal, ehető növényekkel díszíthetjük. Én citromfüvet választottam.