Vegán vaj:
Minden alapanyagot egy keskeny, magas falú pohárba, edénybe mérünk és alaposan, körülbelül 3 percen keresztül botmixerrel összedolgozzuk. Majd egy tárolódobozba vagy esetleg szilikonformába töltjük. Hűtőbe tesszük, 2 órát pihentjük.
Sable:
A szárazanyagot átszitálva egybemérjük és összekeverjük. A tojássárgáját a xilittel, kézi habverővel kihabosítjuk. Az olvasztott (de nem forró) vegán vajat hozzákeverjük, még mindig kézi habverővel dolgozunk. Amikor alaposan eldolgoztuk a vajat, hozzáadagoljuk a szárazanyagot. Ezt a folyamatot végezhetjük konyhai robotgéppel is, viszont spatula segítségével kézzel is elkeverhetjük. Fóliába csomagolva, hűtőben minimum 1 órát pihentetjük. 15 x 15 cm-es négyzetet nyújtunk a tésztából és 170 °C fokon 10 perces elősütést végzünk. Nem szabad barnára sülnie, mert a túrótöltelékkel tovább fogjuk sütni.
Lekvár:
A sárgabarackpürét és a kakukkfüvet forráspontig felmelegítjük, majd légmentesen körbefóliázzuk. Így készítünk meleg infúziót. 30 percig szobahőn pihentetjük. A 30 perc eltelte után átszűrjük a pürét. A xilitet és a pektint összekeverjük. Az átszűrt pürét újra elkezdjük melegíteni és folyamatos keverés mellett a szárazanyagot hozzáadagoljuk. Kenhető, de nem túl folyós lekvárt készítünk belőle.
Túrótöltelék:
Minden hozzávalót egybemérünk. Amennyiben van otthon Thermomixünk, alaposan összemixeljük. Botmixerrel is dolgozhatunk. Az sem problém, ha nincs egyik gép sem a háznál, a túrót villával vagy akár szűrőn is átpasszírozhatjuk és a többi hozzávalóval összekeverjük.
Összeállítás:
15×15 cm-es kerettel vagy tepsivel dolgozunk tovább. A kihűlt sable-t megkenjük egyenletesen a lekvárral. (A lekvárból hagyunk egy keveset a díszítéshez.) Majd ráöntjük a túrótölteléket, 160 °C fokon 30 percig sütjük. Kivesszük és hagyjuk kihűlni.
Meringue:
Ez az anyaghányad nagyobb mennyiségű Rákóczi díszítésére elég, viszont minimum ennyi tojásfehérjével tudunk biztonságosan dolgozni. A tojásfehérjét és a citromsavat egy keverőtálba mérjük. Amennyiben van otthon asztali robotgép, segítségünkre válhat. A xilitet a citromlével egy gyorsforralóba, edénybe mérjük. Amikor elérte a 110 °C fokot, elindítjuk a habverőt alacsony fokozaton. 118 °C foknál lassan hozzácsorgatjuk a félig felvert tojásfehérjénkhez a „cukorszirupunkatˮ, majd kihűlésig/kézmelegig (amikor már szép tartása van a habunknak), közepes fokozaton habosítjuk. Amennyi- ben van otthon habcsövünk, érdemes használni. Habzsákba töltjük és feldíszítjük vele a Rákóczi túrósunkat. Továbbiakban barackle- kvárral és zöld friss csírákkal, ehető növényekkel díszíthetjük. Én citromfüvet választottam.