Főétel

Kelet-Ázsiai

Egészben sült zeller, thai mártásban

Hozzávalók

1

darabhoz

Sült zeller

0,25

darab

zellergumó

bors

kakukkfű

Thai mártás

0,25

ek.

thai fűszerkeverék

0,25

darab

póréhagyma

0,25

darab

citromnád

0,5

gerezd

fokhagyma

0,25

kk.

pirospaprika

0,625

szál

friss koriander

0,75

dl

kókusztej

olaj

Zeller püré

0,25

darab

zellergumó

3,75

dkg

vaj

bors

eritrit

Tönköly csillag ropogós

2,5

dkg

tönköly búza

víz

Tápanyag

(per adag)

733

kalória

53g

zsír

32.6g

szénhidrát

7.5g

fehérje

2025-07-02

szrjeborni@bianka

Megosztás:

Elkészítési idő

45p

Kalória

733

Cukor

5.5g

Sült zeller:
A zellert egy kézi körömkefével alaposan megdörzsöljük, tisztítjuk. Fontos, hogy nem hámozzuk meg, hanem a héjával együtt sütjük. Egy nagyobb alufóliába csomagoljuk a zellert a sóval és a borssal, és hozzáadunk egy-két szál kakukkfüvet. 180 °C fokos sütőben puhulásig sütjük. Ez körülbelül 30-40 perces folyamat. Hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük a kívánt formájára.

Zellerpüré:
A zellerpüréhez használhatjuk a sült zellert is, de akkor turmixolás előtt meg kell hámozni. Ha friss zellerből szeretnénk elkészíteni, akkor a zellert megtisztítjuk és vízben puhára pároljuk. Melegen turmixoljuk a vajjal és ízesítjük sóval, borssal, továbbá az enyhén édeskés íz érdekében eritrittel. Turmixolás után szűrjük és tálalásig félretesszük.

Thai mártás:
Egy forralóban kevés olajat melegítünk, majd hozzáadjuk az aprított póréhagymát, a zúzott fokhagymát és a citromnádat. Lassú tűzön pároljuk, majd beletesszük a pirospaprikát, a fűszerkeveréket és végül a kókusztejet. Összeforraljuk, majd beledobjuk a friss koriandert és félretesszük aromati- zálni, amíg ki nem hűl. Ezt követően szűrjük.

Tönkölycsillag-ropogós:

Egy keverőtálba tesszük a lisztet és egy kevés sót. Annyi vizet adunk hozzá apránként, amitől egy kemény, de nyújtható tésztát kapunk. A gyúrt tésztát ezután egy sodrófa vagy egy tésztagép segítségével vékonyra nyújtjuk. Kiszúró forma használatával csillag alakra szúrjuk és forró olajban ropogósra sütjük.