Leves

Fahéjas birsalmakrémleves dióval

Hozzávalók

1

darabhoz

Leves

0,25

kg

birsalma

0,25

darab

bio narancs

0,75

rúd

fahéj

1,125

darab

szegfűszeg

0,25

darab

csillagánizs

0,25

dl

főzőtejszín

2,5

dkg

pucolt dió

0,25

tk.

őrölt fahéj

mentalevél

Tápanyag

(per adag)

320

kalória

12g

zsír

26g

szénhidrát

4g

fehérje

2025-07-02

szrjeborni@bianka

Megosztás:

Elkészítési idő

45p

Kalória

320

Cukor

18g

A fogyasztást megelőző nap készítsük, hogy a birs egy éjszakát tudjon állni a főzőlében, így az íze és pektintartalma is kiázik, besűríti a főzőlevet. A megmosott birsalmákat kockázzuk (pucolni nem kell), tegyük fazékba.

Öntsük fel 1,2 liter vízzel, adjuk hozzá a fűszereket és a héjastól karikázott narancsot. Főzzük puhára a kockázott birst. Vegyük le a tűzről, hagyjuk hűlni. Hagyjuk teljesen kihűlni a lében a birsalmát.

Másnap vegyük ki a fűszereket, a narancsot, és tegyünk félre a tálaláshoz kevés birsalmakockát is. A levest turmixoljuk simára, keverjük el a tejszínnel, tegyük vissza a birskockákat. Forraljuk össze tálalás előtt. Ízlés szerint kevés édesítőszerrel édesítsük.

A diót száraz serpenyőben, azaz zsiradék nélkül pirítsuk, hogy intenzívebb legyen az íze, vágjuk durvára és tálaláskor szórjuk a levesbe.

Tipp: melegen, hidegen és langyosan is kínálhatjuk ezt a levest.