A fogyasztást megelőző nap készítsük, hogy a birs egy éjszakát tudjon állni a főzőlében, így az íze és pektintartalma is kiázik, besűríti a főzőlevet. A megmosott birsalmákat kockázzuk (pucolni nem kell), tegyük fazékba.
Öntsük fel 1,2 liter vízzel, adjuk hozzá a fűszereket és a héjastól karikázott narancsot. Főzzük puhára a kockázott birst. Vegyük le a tűzről, hagyjuk hűlni. Hagyjuk teljesen kihűlni a lében a birsalmát.
Másnap vegyük ki a fűszereket, a narancsot, és tegyünk félre a tálaláshoz kevés birsalmakockát is. A levest turmixoljuk simára, keverjük el a tejszínnel, tegyük vissza a birskockákat. Forraljuk össze tálalás előtt. Ízlés szerint kevés édesítőszerrel édesítsük.
A diót száraz serpenyőben, azaz zsiradék nélkül pirítsuk, hogy intenzívebb legyen az íze, vágjuk durvára és tálaláskor szórjuk a levesbe.
Tipp: melegen, hidegen és langyosan is kínálhatjuk ezt a levest.